twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

22 Σεπτεμβρίου 2009

"Βάζουν λουκέτο" πέντε ασφαλιστικές εταιρείες!


Το κλείσιμο πέντε ασφαλιστικών εταιρειών, Aspis Ασφάλειες Ζωής, Genereal Union, General Trust και Σκούρτης, αποφάσισε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Τα χρήματα των ασφαλισμένων στην Aspis έχει εξασφαλιστεί ότι δε θα χαθούν, ενώ για τα συμβόλαια έχει ορισθεί επόπτης και θα μεταβιβαστούν σε άλλη εταιρία μέχρι το καλοκαίρι.

Για όσους έχουν γενικές ασφαλίσεις (π.χ. αυτοκινήτων) θα καλυφθούν από το επικουρικό κεφάλαιο για τον επόμενο μήνα, μέχρι να βρουν νέα εταιρεία.

Τις άδειες πέντε ασφαλιστικών εταιριών ανακάλεσε σήμερα η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν λίγο αναφέρεται:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης συνεδρίασε σήμερα και μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή της αποφάσισε ομόφωνα την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟIΑ ΑΕΑΖ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΕΕΓΑ (General Union), ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΕΓΑ (General Trust) και Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΕΕΓΑ, διότι οι εν λόγω εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Επισημαίνεται, ότι η ΕΠ.Ε.Ι.Α. από μακρού χρόνου, εξάντλησε όλα τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος δίνοντας επανειλημμένα την ευκαιρία να καλυφθούν τα απαραίτητα περιθώρια φερεγγυότητας. Παρά ταύτα, οι εν λόγω εταιρείες παρουσίαζαν αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων τους, αλλά και των εργαζομένων τους.

Αντί να κατατεθούν τα οφειλόμενα ποσά στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, στις 16 και στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 εμφανίστηκε στην ΕΠΕΙΑ ο κ. Παύλος Ψωμιάδης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ) και προς κάλυψη των απαιτούμενων ποσών των τεσσάρων πρώτων εκ των προαναφερόμενων εταιρειών κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ της τράπεζας HSBC, η οποία μετά από έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος αποδείχθηκε ότι δεν είναι γνήσια. Το γεγονός αυτό μας γνωστοποίησε η ΤτΕ με σχετικό έγγραφό της (αρ.πρ: ΙΔ/27 της 18/09/09) υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και την άμεση ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών, ενημέρωση στην οποία η ΕΠ.Ε.Ι.Α. έχει ήδη προβεί από 18/09/09.

Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η ΕΠ.Ε.Ι.Α. ορίζει επόπτες ασφαλιστικής εκκαθάρισης και ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να ορίσει Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής. Σημειώνεται ότι:

1.Για τον Κλάδο Αυτοκινήτων κάλυψη θα παρέχει το επικουρικό κεφάλαιο για 30 ημέρες, έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο.

2.Για τον Κλάδο Ζωής, με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, ο οποίος αναλαμβάνει τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς στους εργαζόμενους.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Ζωής, δε θα χάσουν τα δικαιώματά τους και τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει.

Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρείες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων.

Οι σχετικές αποφάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΠΕΙΑ, www.pisc.gr».

TI ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ASPIS

Πρίν λίγο βγήκε και η επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Αspis. Τι υποστηρίζει η εταιρία;

«Η σημερινή απόφαση της ΕΠΕΙΑ για ανάκληση της αδείας λειτουργίας των εταιρειών του ομίλου Ασπίς Πρόνοια α) Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, β) Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, γ) Γενική Ένωση ΑΕΓΑ και δ) Γενική Πίστη ΑΕΓΑ εξεδόθη παρά το γεγονός ότι για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και την εντεύθεν κεφαλαιακή ενίσχυση των εταιρειών είχε ζητηθεί ολιγοήμερη παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ούτε η παράταση αυτή δόθηκε ούτε και οι απόψεις των εταιρειών για τον τρόπο προσδιορισμού της κεφαλαιακής τους επάρκειας εισακούστηκαν

Οι εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια θα στραφούν αμέσως με κάθε νόμιμο μέσο κατά της αποφάσεως αυτής, η οποία αποτελεί πλήγμα για τον όμιλο αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που περιέβαλαν πάντοτε τις εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια με την αμέριστη εμπιστοσύνη τους».
star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick