twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

30 Σεπτεμβρίου 2009

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι στα νησιά Σαμόα


Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό των 8,3 Ρίχτερ στο Νότιο Ειρηνικό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Μπαράκ Ομπάμα τις αμερικανές Σαμόα, μετά το σεισμό των 8,3 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι που χτύπησε την περιοχή.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 85 νεκροί, ωστόσο ο Ερυθρός Σταυρός φοβάται πως ο αριθμός θα αυξηθεί

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, το τσουνάμι «σάρωσε» πολλά χωριά στο αρχιπέλαγος των Σαμόα. Οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στο νότιο τμήμα των Σαμόα, όπου τα παλιρροϊκά κύματα είχαν ύψος 6 έως 8 μέτρα.

Η αμερικανική υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων κρίσης στέλνει δύο ομάδες διάσωσης για να προσφέρουν βοήθεια τους στις περιοχές που έχουν πληγεί

Ο ισχυρότατος σεισμός χτύπησε στις 20.48 ώρα Ελλάδος και προκάλεσε παλιρροιακά κύματα που έφτασαν έως και 4,5 μέτρα. Οι νήσοι Σαμόα χωρίζονται σε δύο ξεχωριστές περιοχές - το κράτος των Σαμόα και τις αμερικανικές Σαμόα, με πληθυσμό περίπου 250.000 κατοίκων.

Αρχικά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι για μία ευρύτερη περιοχή αλλά ακυρώθηκε λίγες ώρες αργότερα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama κήρυξε τις αμερικανές Σαμόα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ενέκρινε κονδύλια για να βοηθήσει τα θύματα.

Προειδοποίηση για τσουνάμι για όλη την ακτογραμμή της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, μετά τον σεισμό που έπληξε τις νήσους Σαμόα, εκδόθη κε σήμερα από την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η Υπηρεσία προειδοποίησε ότι το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας υπάρχει κίνδυνος να ανέβει περίπου 50 εκατοστά σε όλες τις ανατολικές ακτές της χώρας, από τη νήσο Χοκάιντο έως το αρχιπέλαγος της Οκινάουα, περνώντας από την μεγάλη νήσο Χονσού όπου βρίσκονται οι πόλεις, Τόκιο, Ναγκόγια και Οζάκα.

To τηλεοπτικό δίκτυο CNN κάνει λόγο για 100 νεκρούς, όπως και η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών των Σαμόα.
zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick