twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

6 Οκτωβρίου 2009

Άντα Παπανδρέου : Το προφίλ της νέας πρώτης κυρίας...

Με ανανεωμένο look εμφανίστηκε την μέρα των εκλογών η Άντα Παπανδρέου, που πλέον είναι η νέα πρώτη κυρία της χώρας.

Διακριτική, ευγενική, κοινωνική, κομψή και με χιούμορ, η σύζυγος του Γιώργου Παπανδρέου μαγνήτισε τα βλέμματα τόσο κατά την προσέλευση στην κάλπη, όσο και στο Ζάππειο.

Αδυναμίες της νέας πρώτης κυρίας είναι η ποίηση και η τζαζ μουσική, ενώ, όσοι συναναστρέφονται με το ζεύγος Παπανδρέου, λένε πως γοητεύει με την απλότητα, την εξυπνάδα και την πολιτική της άποψη.

Το ζεύγος Παπανδρέου παντρεύτηκε στο Καλέντζι το 1989 και έχει μια κόρη, την Μαργαρίτα - Έλενα.

Διακριτική και χαμηλών τόνων, η σύζυγος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να εγκαταλείψει την καριέρα της και να αφοσιωθεί στον σύζυγό της όταν εκείνος εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η κίνησή της αυτή δείχνει πολλά για το χαρακτήρα της. Παρακολουθώντας τη ζωή της μέχρι τότε, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν...

Μέσα της δεκαετίας του ’80 στο κέντρο «Μαραλέτου», στο Ρίο. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από το νομό Αχαΐας τρώνε και πίνουν ακούγοντας τα τραγούδια του Ανδριόπουλου. «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες 3 του Σεπτέμβρη να περνάς». Μια νεαρή γυναίκα, σχεδόν κορίτσι, κοντοστέκεται διστακτικά στην είσοδο. Είναι η στιγμή που στην πίστα ανεβαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου, βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ και πρωτότοκος γιος του ιδρυτή και προέδρου του Κινήματος, Ανδρέα Παπανδρέου. Σεμνός και συγκροτημένος, αρχίζει να τους μιλάει για το σοσιαλισμό. Η κοπέλα ξαφνιάζεται. Αλλιώς τον περίμενε. Χαμογελάει και κάθε τόσο βρίσκει αφορμή να τον χειροκροτήσει.

Δυόμισι δεκαετίες αργότερα, το σκηνικό δεν έχει αλλάξει και πολύ. Ο Γιώργος -διεκδικητής σήμερα της πρωθυπουργίας- στο βήμα και η Αντα -το κορίτσι του Ρίο- να τον κοιτά στα μάτια. Τώρα πια όμως ξέρει ότι το βλέμμα της, η χαρά ή ο προβληματισμός της είναι βαρόμετρα και για τα συναισθήματα του προέδρου. «Η Αντα και η κόρη μας Μαργαρίτα είναι οι πιο αυστηροί κριτές μου», συνηθίζει να εκμυστηρεύεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στους φίλους του.

Σε αντίθεση με τη Νατάσα Καραμανλή η οποία εξαρχής έδειχνε αποφασισμένη να διατηρήσει και ένα ξεχωριστό ρόλο -επαγγελματικό κυρίως, αλλά και φιλανθρωπικό- στην «εποχή Καραμανλή», η Αντα Παπανδρέου επιλέγει πιο δύσκολο δρόμο. Το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου διεκδικεί την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και η Αντα παραιτείται από την Ολυμπιακή, όπου επί σειρά εττών εργαζόταν στην τεχνική διεύθυνση, στο τμήμα συντήρησης αεροσκαφών. Αρκετές γυναίκες δύσκολα θα καταλάβαιναν την απόφασή της αυτή. Για τη σύζυγο του προέδρου, όμως, αυτό ήταν αυτονόητο. Θα πορευτεί δίπλα του με αφοσίωση, στηρίζοντάς τον, χωρίς να έχει δική της αυτόνομη επαγγελματική καριέρα και κοινωνική ζωή.


Τα νεανικά της χρόνια

Η Αντα, κόρη του γνωστού δικηγόρου των Πατρών Πάνου Παπαπάνου και της Θεανώς, γεννιέται «επαναστάτρια». Δημοτικό σχολείο πηγαίνει στο Αρσάκειο, ακριβώς απέναντι από το πατρικό της σπίτι. «Ακουγε το κουδούνι και τότε κατέβαινε δυο-δυο τα σκαλιά για να προλάβει να είναι την ώρα της προσευχής στην αυλή», λένε οι συμμαθήτριές της.

Ο πατέρας της όμως, αποφασίζει να πάει Γυμνάσιο σε δημόσιο σχολείο. «Δεν μπορεί ο Παπανδρέου να μας διαθέτει δωρεάν παιδεία και εμείς να πηγαίνουμε σε ιδιωτικά σχολεία», θα πει στην κόρη του. Η Αντα παίρνει επαίνους για τις επιδόσεις της, μαθαίνει γαλλικά και περνά στη σχολή που επιθυμεί: πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας.

«Δυναμική και αντισυμβατική» τη χαρακτηρίζουν οι συμφοιτητές της. «Πολύ όμορφη, αλλά τα αγόρια δίσταζαν να της κάνουν κομπλιμέντα γιατί το ύφος της τους αποθάρρυνε» επισημαίνουν. Τα αμφιθέατρα και οι συγκεντρώσεις είναι ο χώρος που της ταιριάζει περισσότερο, αλλά γρήγορα διαγράφεται από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ για τις «αριστερίζουσες» ιδέες της. Ωστόσο συνεχίζει να συνδικαλίζεται και τελικά διαδέχεται τον Γιάννη Διακογιάννη στο διοικητικό συμβούλιο της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών. Ο σεμνός δημοσιογράφος, που έφυγε από τη ζωή ξαφνικά πριν από λίγα χρόνια, παρέμεινε ίσως ο πιο στενός φίλος της Αντας από το χώρο της δημοσιογραφίας. Αλλωστε, «η γυναίκα του προέδρου» δεν θέλει πολλά-πολλά με τους δημοσιογράφους. Δίνει πολύ σπάνια συνεντεύξεις, δεν φωτογραφίζεται σχεδόν ποτέ μόνη της και δεν αγωνιά για τα παραπολιτικά και τις κοσμικές στήλες.

Στην Πάτρα η ζωή της Αντας, του Γιάννη και των άλλων «επαναστατημένων νεαρών» της δεκαετίας του ’70 είναι εντελώς αντισυμβατική. Πηγαίνει σε ρεμπετάδικα και κουτούκια της πόλης με τους φίλους της, ακούει Μπομπ Ντίλαν και κάνει όνειρα με το «Nights in White Satin» των Moody Blues. Στην τελετή ορκωμοσίας της πηγαίνει να πάρει το πτυχίο της με φθαρμένο τζιν, φαρδιά πουκαμίσα και στρατιωτικό τζάκετ. Υπάρχει και φωτογραφία!

Είναι η πέμπτη που παίρνει υποτροφία, ανάμεσα στους εκατό συμφοιτητές της, από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για τις επιδόσεις της. Κάνει μάστερ στην Οτάβα του Καναδά (σπουδάζει με υποτροφία του πανεπιστημίου της πόλης) με θέμα την αντοχή υλικών. Ειδικεύεται στην αεροναυπηγική και πιάνει δουλειά στη βιομηχανία Canadair όπου κατασκευάζουν τo business τζετ Challenger.


Η πολιορκία

Η πρώτη συνάντησή της με τον Γιώργο δεν προμηνύει αυτά που θα ακολουθήσουν, αποτυπώθηκε όμως στο άλμπουμ της οικογένειας Παπαπάνου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει επιστρέψει από την Αμερική και κάνει περιοδεία στην Αχαΐα. Περνώντας έξω από το πατρικό σπίτι της Αντας φωτογραφίζονται όλοι μαζί. «Μου είχαν κάνει περισσότερο εντύπωση η Σοφία και ο Αντρίκος γιατί ήταν κατάξανθοι» θυμάται η Αντα, που ήταν πολύ μικρή ακόμα για να προσέξει τον μεγαλύτερο από τα αδέλφια Παπανδρέου.

Τις πρώτες πολιτικές εμφανίσεις του Γιώργου στην Αχαΐα η Αντα τις αντιμετώπιζε μάλλον με κριτική διάθεση. «Μα, καλά, τι δουλειά έχει και ο γιος του Ανδρέα στην πολιτική;» αναρωτιόταν δυνατά μιλώντας στους συμφοιτητές της. Σε ένα ντουλάπι πάντως στο πατρικό της βρίσκεται φυλαγμένη μια «κασέτα» με την Αντα -έφηβη - να τραγουδά μια επιτυχία της εποχής: «Μα η δική μου η καρδιά δεν έχει αντάλλαγμα, όπου Γιώργος και μάλαμα». Στο τραγούδι του Μητσάκη θα μπορούσε να μη δώσει κανείς σημασία, αλλά η εξέλιξη κάνει εκείνη την κασέτα προφητική...

Η συνεστίαση στο Ρίο «ραγίζει» αρκετά το γυαλί των προκαταλήψεων και ένα βράδυ η Αντα συναντά ξανά τον Γιώργο στο σπίτι της φίλης της Κούλας Αγγελοπούλου. Η Αντα πηγαίνει χωρίς να γνωρίζει ότι είναι προσκεκλημένος και ο Γιώργος, αλλά εκείνος ξέρει ότι θα τη δει. Την περιμένει με αγωνία. Τους επόμενους μήνες την πολιορκεί, η Αντα όμως φεύγει για τον Καναδά και θα επιστρέψει ένα χρόνο μετά, όταν θα έχει τελειώσει πια με τις δουλειές της...


Ο έγγαμος βίος και η Μαργαρίτα

Ο γάμος γίνεται τελικά στο Καλέντζι, το 1989, με παραδοσιακούς χορούς και γίδα βραστή. Οι σχέσεις της με τη Μαργαρίτα και τον Ανδρέα ήταν από την αρχή καλές. Ο πεθερός της συνήθιζε όταν έβγαιναν όλοι μαζί να την καλεί να κάθεται δίπλα του. Τον είχε εντυπωσιάσει η ειδίκευσή της στα αεροπλάνα και ήθελε κάθε φορά που έκανε συστάσεις να αναφέρεται σε αυτό. Το 1990, τη βραδιά των εκλογών, μόλις κλείνουν οι κάλπες ο Γιώργος και η Αντα φεύγουν κατευθείαν για το μαιευτήριο. Η Ν.Δ. νικά, αλλά ο Γιώργος και η Αντα είναι ευτυχισμένοι επειδή κρατούν στην αγκαλιά τους τη Μαργαρίτα-Ελενα. Ο Γιώργος έχει βέβαια και έναν όμορφο γιο, τον Ανδρέα, μια κόρη όμως ξέρει πάντα καλύτερα πως θα ξελογιάσει έναν πατέρα.

Σήμερα, η 19χρονη πλέον Μαργαρίτα σπουδάζει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου. Τον τελευταίο χρόνο η Αντα έκανε πολλές φορές τη διαδρομή Αθήνα - Λονδίνο για να συναντήσει την κόρη της. Να συζητήσουν, να βγουν στα μαγαζιά για ψώνια, να κάνουν βόλτες στα πάρκα και τις βιβλιοθήκες. Αλλωστε, στην Αντα αρέσει πολύ να διαβάζει. Τα απογεύματα μπορεί κανείς να την πετύχει μόνη -περιμένοντας τον Γιώργο- να κάθεται σε κάποιο από τα απόμερα καφέ της Κηφισίας και να διαβάζει ένα βιβλίο. Αγαπημένοι της είναι οι Αγγλοι και οι Γάλλοι συγγραφείς, των οποίων τα έργα διαβάζει πάντα στα πρωτότυπα κείμενα, αλλά και η ελληνική ποίηση. Αλλη αγάπη της συζύγου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι η τζαζ, την οποία ακούει ευχάριστα και ο Γιώργος (όχι όμως και η Μαργαρίτα, η οποία ακούει κυρίως ροκ).

Η μόνη διαφωνία που έχει μονίμως η Αντα με τον Γιώργο είναι τα εξτρίμ αθλήματα. Εκείνη προτιμά το ήρεμο πιλάτες και δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να αγωνιά βλέποντας μόνο του τον Γιώργο να χάνεται στα βουνά ή τις θάλασσες...
Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick