twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

2 Νοεμβρίου 2009

Πανελλήνιες 2010 : Τι αλλάζει στον τρόπο εξέτασης

Στις ερχόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις του Μαΐου - Ιουνίου 2010 αναμένεται να πάρουν μέρος συνολικά περίπου 115.000 υποψήφιοι. Από αυτούς περίπου 85.000 θα προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια της χώρας (τελειόφοιτοι και απόφοιτοι) καθώς και από τα ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) και περίπου 12.000

θα προέρχονται από τα ΕΠΑΛ (ομάδα Α΄). Παράλληλα, λιγότεροι από 18.000 απόφοιτοι αναμένεται να διεκδικήσουν μια θέση σε ΑΕΙΤΕΙ με την κατηγορία 10% (χωρίς εξετάσεις).

Η μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων, γνωστή ως κατηγορία του 90%, οι υποψήφιοι του Γενικού Λυκείου και οι ελάχιστοι υποψήφιοι της Β΄ ομάδας του ΕΠΑΛ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΥΠΕΠΘ μοιράζονται στις τρεις Κατευθύνσεις με διαφορετικό τρόπο: η μερίδα του λέοντος, περίπου 38.000-39.000 υποψήφιοι, έχουν ενταχθεί στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, περίπου 34.000-35.000 στη Θεωρητική Κατεύθυνση, ενώ οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης είναι λιγότεροι από 11.000.

Σύμφωνα επίσης με τα πρώτα στοιχεία, το μεγαλύτερο τμήμα των φετινών υποψηφίων επιλέγει ως «έκτο μάθημα» τη Βιολογία Γενικής Παιδείας, ενώ σε μικρή απόσταση επιλέγονται τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Και φέτος η Ιστορία και η Φυσική Γενικής Παιδείας επιλέγονται από ελάχιστους υποψηφίους, που δεν ξεπερνούν συνολικά το 2% των υποψηφίων.

Την περίοδο 2010-2011 θα λειτουργήσουν τα Τμήματα Εργοθεραπείας (Κοζάνη), Ακτινολογίας-Ραδιολογίας (Καλαμάτα), Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων (Άρτα), Ηλεκτρονικής (Άρτα), Τεχνολογίας Υλικών (Μεσολόγγι), Οπτικής και Οπτομετρίας (Ηγουμενίτσα), Γραφιστικής (Σέρρες) και την περίοδο 2011-2012 το Τμήμα Βιοτεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΙ Καβάλας-Δράμα). Τον Ιούνιο του 2009 ιδρύθηκε το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα μια ανάσα πριν από τις εθνικές εκλογές, τον Αύγουστο του 2009, ιδρύεται το Τμήμα Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων με έδρα το Αγρίνιο, ως τέταρτο Τμήμα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, ενώ στις 2/10/2009 ιδρύονται το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μια μέρα πριν δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 199/01-10-2009 το Προεδρικό Διάταγμα 157/2009 με το οποίο το Τμήμα Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του
Πανεπιστημίου Αθηνών κατατέμνεται στα Τμήματα: α. Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας β. Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Παράλληλα διάφορες υποσχέσεις έχουν δοθεί για νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Ειδικής Αγωγής στα Ιωάννινα, Αγρονόμων Τοπογράφων στην Ξάνθη, Διαιτολογίας και Επιστήμης Τροφίμων στην Ορεστιάδα, Επιστημών Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη Λαμία. Υποσχέσεις υπάρχουν, ακόμη, για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και ίδρυση νέων Τμημάτων ΤΕΙ: Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στα Γιαννιτσά, Πληροφορικής και ΜΜΕ στην Ιεράπετρα, Λογιστικής στο Καρπενήσι, Διαιτολογίας στο Αίγιο, Γραφιστικών Τεχνών στον Πύργο, Βιομηχανικής Πληροφορικής στη Σπάρτη.




Νέος τρόπος εξέτασης των Ειδικών Μαθημάτων

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ εισαγωγής του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 και εφεξής η εξέταση κάθε Ειδικού Μαθήματος Ξένης Γλώσσας γίνεται ως εξής: Όσον αφορά στην κατανόηση του γραπτού λόγου δίνεται στους υποψηφίους αυθεντικό κείμενο έκτασης περίπου 370 λέξεων. Δίνονται 10 ερωτήσεις επί του κειμένου. Η κατανόηση γραπτού λόγου βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται στην κάθε ερώτηση με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων. Όσον αφορά τη Γλωσσική επίγνωση, δίνονται τρεις (3) δραστηριότητες/ασκήσεις με στόχο τον έλεγχο της ικανότητας του υποψηφίου να χρησιμοποιεί τη γλώσσα με τρόπο ορθό και κατάλληλο για την κάθε περίσταση. Οι δραστηριότητες/ασκήσεις με τις οποίες ελέγχεται η γλωσσική επίγνωση δεν έλκονται υποχρεωτικά από το κείμενο της εξέτασης. Η γλωσσική επίγνωση βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται ισότιμα σε κάθε ερώτηση, δηλαδή δύο (2) μονάδες σε κάθε ερώτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick