twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

21 Ιουνίου 2009

Η τρομοκρατία στην Ελλάδα και η "θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων"

Οσο «νέα» κι αν δείχνει η σημερινή γενιά της τρομοκρατίας που δεν διστάζει να αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές, τόσο στρέφει τις αστυνομικές έρευνες στην… παλιά! Η λεγόμενη «θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων» κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής, τα ίχνη της «Σέχτας Επαναστατών» και του «Επαναστατικού Αγώνα» οδηγούν εκεί ακριβώς όπου σταματούσαν αυτά των «Επαναστατικών Πυρήνων» και τωνενοποιημένων ΕΛΑ - «1ης Μάη»!

Οι παλαιότεροι από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., που βεβαίως δεν ανήκουν πλέον στην Αντιτρομοκρατική, έστειλαν «μήνυμα» στους διαδόχους τους: «Ψάξτε ποιες οργανώσεις ήθελαν αίμα και εκδίκηση»! Εκεί -πιστεύουν- ότι βρίσκεται η άκρη του νήματος που οδηγεί στις σημερινές οργανώσεις.

Τα στοιχεία των ερευνών για τους «Επαναστατικούς Πυρήνες» που σταμάτησαν λόγω… 17Ν (!), για την «1η Μάη» που δεν απέδωσαν καρπούς και για υπόπτους για συμμετοχή στον ΕΛΑ οι οποίοι αποχώρησαν κατά καιρούς για να εκδηλώσουν πιο βίαιη δράση, ανασύρονται τώρα από τα σκονισμένα συρτάρια της Αντιτρομοκρατικής.

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι η «καρδιά» των δύο νέων οργανώσεων αποτελείται από έμπειρους «παλιούς» που έχουν κατά καιρούς σκοτώσει και θέλουν να ξαναπαίξουν ρόλο «τιμωρού», αλλά και από «νέους» που είναι ποτισμένοι με μίσος κατά της ΕΛ.ΑΣ.! Ισως μεταξύ αυτών να είναι και οι περιβόητοι «ληστές με τα μαύρα», που διαφεύγουν εδώ και δύο χρόνια τη σύλληψη.


Εκδίκηση και αίμα

Το ότι οι ενοποιημένες οργανώσεις, εκτός από εκδίκηση εναντίον μαρτύρων ήθελαν και αίμα αστυνομικών, προκύπτει και από τις άλλες επιθέσεις τους:
- 24 Ιουνίου 1990: έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στη διασταύρωση Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, δίπλα στο Πολυτεχνείο.
- 19 Σεεπτεμβρίου 1993: από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη στην περίφραξη των γραμμών του Ηλεκτρικού στην οδό Αβέρωφ στον Περισσό και πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό διαλύθηκε διερχόμενο λεωφορείο της Αστυνομίας. Σκοτώθηκε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Απόστολος Βέλλιος και τραυματίστηκαν σοβαρά δύο αστυνομικοί και ελαφρά άλλοι δέκα και δύο πολίτες.


Αποσχίσεις και διεύρυνση

Για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ο ΕΛΑ ήταν το «χωνευτήρι» από το οποίο αντλούσαν δυναμικό όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις που εμφανίστηκαν κατά καιρούς. Οι διαφωνίες (κυρίως για τον τρόπο δράσης της οργάνωσης) προκαλούσαν συχνά την απόσχιση υψηλά ιστάμενων στελεχών του, που ήθελαν να ξεφύγουν από τη «λογική» της απλής βόμβας και να περάσουν σε άλλες μορφές «ένοπλης δράσης».

«Διευκρινίζω πως υπάρχει διαφορά μεταξύ ΕΛΑ και “17Ν”. Εκείνοι του ΕΛΑ πήγαν να διαμαρτυρηθούν δυναμικά. Δεν πήγαν να σκοτώσουν…» είχε καταθέσει στη δίκη του ΕΛΑ, δίνοντας το στίγμα των διαφωνιών, ο αδελφός του Χρήστου Κασσίμη, Μιχάλης, που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Χρήστος Τσουτσουβής, που δημιούργησε αρχικά την οργάνωση «Ιούνης '78», μόνο και μόνο για να δολοφονήσει τον απόστρατο αστυνόμο-βασανιστή της χούντας Μπάμπαλη στις 31 Ιανουαρίου 1979. Δύο χρόνια νωρίτερα, στις 26 Δεκεμβρίου 1976, η «17Ν» είχε κάνει τη δεύτερη εμφάνισή της δολοφονώντας τον άμεσο συνεργάτη του Μπάμπαλη, αστυνόμο Ευάγγελο Μάλλιο! Ηταν απλή σύμπτωση, τυχαία ταύτιση απόψεων ή υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των δύο οργανώσεων;

Ο Τσουτσουβής φαίνεται ότι επανήλθε στον ΕΛΑ, αλλά όχι για πολύ… Το 1985 ιδρύει την «Αντικρατική Πάλη» που δολοφονεί τον εισαγγελέα Γιώργο Θεοφανόπουλο (1η Απριλίου) και ληστεύει χρηματαποστολή της Τράπεζας Πίστεως με λεία έξι εκατομμύρια δραχμές, σκοτώνοντας τους υπαλλήλους Γιώργο Πανταζόπουλο, 64 και Μιχάλη Τσιμπούρη, 30 χρόνων (6 Μαΐου).
Εννέα ημέρες αργότερα, ο Τσουτσουβής χάνει τη ζωή του σε συμπλοκή στου Γκύζη, όπου σκοτώνονται οι αστυφύλακες Μπούρας, Γεώργου και Δουγένης.


Η «1η Μάη»

Κανείς δεν ξέρει τι απέγιναν τα υπόλοιπα μέλη της «Αντικρατικής Πάλης» που διέφυγαν. Δεν αποκλείεται να ήταν αυτά που ίδρυσαν δύο χρόνια αργότερα την «Ε.Ο. 1η Μάη», η οποία έκανε την πρώτη εμφάνισή της στις 29 Ιουλίου 1987, με την απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου. Ακολουθεί η δολοφονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασίου Βερνάρδου στις 23 Ιανουαρίου 1989 και η έκρηξη βόμβας έξω από το διαμέρισμα του αρεοπαγίτη Σαμουήλ Σαμουήλ στις 10 Απριλίου 1989.

Για έναν χρόνο η «1η Μάη» εξαφανίζεται… Ομως, το 1990 επανέρχεται στο προσκήνιο ως ενοποιημένη οργάνωση «ΕΛΑ-1η Μάη» και μέσα σε μία πενταετία αναλαμβάνει την ευθύνη για 27 επιθέσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα με στόχους αστυνομικούς!

Στις 24 Ιανουαρίου 1995, η οργάνωση αναστέλλει τη δράση της. Το πιθανότερο είναι ότι η δολοφονία του Βέλλιου στον Περισσό προκάλεσε «αναταράξεις» στους κόλπους της και αποτέλεσε αιτία απόσχισης και αδρανοποίησης των ιδρυτικών στελεχών του ΕΛΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκ των κατηγορουμένων Χρήστος Τσιγαρίδας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ώς το 1993!

Οσοι ασχολούνται με την έρευνα για την τρομοκρατία θεωρούν ότι ΕΛΑ - «1η Μάη» και «17Ν» αποτελούσαν ένα ισοσκελές τρίγωνο με μέλη που εναλλάσσονταν διαρκώς… Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2002 ο τότε εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Ιωάννης Διώτης έδειχνε φωτογραφία με ύποπτο για συμμετοχή στην «1η Μάη» στον Πάτροκλο Τσελέντη και τον Σωτήρη Κονδύλη ζητώντας τους πληροφορίες!


Οι μάρτυρες στο στόχαστρο επί 17 χρόνια

Σημείο-κλειδί για το know how των δύο οργανώσεων είναι η τελευταία επίθεση εις βάρος του υπαρχιφύλακα Σάββα στα Πατήσια. Στην ουσία, στόχος δεν ήταν ο ίδιος ο αστυνομικός, αλλά η γυναίκα που προστάτευε: ένας μάρτυρας που είχε καταθέσει εις βάρος υπόπτων για τρομοκρατική δραστηριότητα!

Είναι μια τακτική που οι τρομοκράτες είχαν ακολουθήσει και πριν από δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, όταν ένας μάρτυρας είχε γίνει στόχος επίθεσης… Ηταν 20 Μαρτίου 1992, όταν οι ενοποιημένες οργανώσεις ΕΛΑ και «1η Μάη» τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στο Θησείο, έξω από το σπίτι του Ηλία Κιτάρη και στα Μελίσσια, στο αυτοκίνητο του Γιώργου Δημητρόπουλου. Ο πρώτος είχε περιγράψει αυτούς που στις 26 Φεβρουαρίου 1992 τοποθέτησαν μία βόμβα με μαγνήτη σε σήμα της Τροχαίας στην οδό Αγίου Παύλου στο Θησείο και την πυροδότησαν με τηλεχειρισμό ενώ περνούσε λεωφορείο των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 19 αστυνομικοί και δύο πολίτες!

Ο δεύτερος ήταν ο άνθρωπος που είχε καταθέσει ως αυτόπτης μάρτυρας στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου από την «1η Μάη» στις 29 Ιουλίου 1987!


«Αλληλεγγύη» και «πυρήνες»

Το μεγάλο «χαρτί» της Αντιτρομοκρατικής λίγο πριν από την εξάρθρωση της «17Ν» ήταν η οργάνωση που είχε αρχίσει να αναδύεται από το αντάρτικο πόλης, παράλληλα με τους ενοποιημένους ΕΛΑ και «1η Μάη». Οι «Επαναστατικοί Πυρήνες» ξεκίνησαν αρχικά με γκαζάκια, πέρασαν σε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον τραπεζών αμερικανικών συμφερόντων αλλά και σε γραφεία Ελλήνων πολιτικών.

Κομβικό σημείο για τη δράση της οργάνωσης είναι η έκρηξη βόμβας στο «Ιντερκοντινένταλ» στις 27 Απριλίου 1999, από την οποία σκοτώθηκε η υπάλληλος εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Βιργινία Κωνσταντίνου και τραυματίστηκε ένας 30χρονος συνάδελφός της. Οι «Πυρήνες» διακόπτουν αιφνιδιαστικά τη δράση τους, προφανώς λόγω διαφωνιών που προκάλεσε η απώλεια αθώας ζωής…

Ομως, δεν αποκλείεται στελέχη τους να δημιούργησαν και την οργάνωση «Επαναστατική Λαϊκή Αλληλεγγύη» που ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του ψυχίατρου των φυλακών Κορυδαλλού Μάριου Μαράτου στις 19 Φεβρουαρίου 2000. Η οργάνωση αυτή δεν εμφανίστηκε ξανά, ούτε η Αντιτρομοκρατική διαθέτει κάποιο στοιχείο γι’ αυτήν…

Αντίθετα, για τους «Επαναστατικούς Πυρήνες» υπήρχαν στοιχεία για τα λεγόμενα «Τέσσερα Π…», δηλαδή για ισάριθμους υπόπτους που τα επώνυμά τους ξεκινούσαν από το συγκεκριμένο γράμμα! Ωστόσο, η έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού στις 29 Ιουνίου 2002 έκανε τους αστυνομικούς να εγκαταλείψουν την έρευνα!

Με λίγα στοιχεία στα χέρια τους και με κινήσεις που μοιάζουν με μετέωρο βήμα προχωρεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στα σκοτάδια του οργανωμένου εγκλήματος και στον βρόμικο δρόμο των ένοπλων κρανοφόρων που σκότωσαν με κτηνώδη τρόπο και πρωτοφανή μανία το χάραμα της 17ης Ιουνίου τον υπαρχιφύλακα Νεκτάριο Σάββα.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα και από τον κύκλο των ερευνών δεν επιβεβαιώνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες ένα «ορφανό» SMS που φέρεται να στάλθηκε από καρτοκινητό γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας το ξημέρωμα της Τετάρτης, την ίδια ώρα με τη δολοφονία, προς άγνωστο αποδέκτη. Το μήνυμα, κατά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έλεγε: «Αλλαξε, ελάτε», πιθανόν υπονοώντας ότι αυτοί που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του υπαρχιφύλακα Σάββα είδαν τους δύο συναδέλφους του να τον αλλάζουν στη σκοπιά μέσα στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο και έκαναν σινιάλο για να σπεύσουν οι υπόλοιποι και να τον εξοντώσουν. «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο» απαντούσαν ερωτώμενοι από την «Espresso της Κυριακής» παράγοντες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Ομως, οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν υπαινίσσονταν ότι το νέο μηχάνημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων αξίας 3.500.000 ευρώ που αγοράστηκε πρόσφατα κατόρθωσε να «σκουπίσει» το SMS και να το θέσει υπόψη των ερευνητών.

Δεύτερον, φαίνεται να επιβεβαιώνονται από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι έρευνες που δεν έχουν επιφέρει αποτελέσματα σε σπίτια στοχοποιημένων εδώ και καιρό υπόπτων στην Κυψέλη. Παρά τις όποιες προσπάθειες και τις «φιλικές συζητήσεις» οι υπό έρευνα προέβαλλαν άλλοθι και δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν εναντίον τους κατηγορίες.

Τρίτον, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι μία κάμερα κυκλοφορίας έχει «κεντράρει» αριθμό κυκλοφορίας δικύκλου. Ακόμα κι αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, ακόμα κι αν οι πινακίδες κυκλοφορίας αποδειχτούν πλαστές, το στοιχείο αυτό πολύ λίγο μπορεί να βοηθήσει την ουσία των ερευνών.

Την ίδια ώρα έχει ανάψει μεγάλη συζήτηση για τη στελέχωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με αφορμή τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το υπεράριθμό της που έχει βασιστεί σε μεταθέσεις με κομματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα την επιχειρησιακή αδυναμία της ώστε να διαχειριστεί την κρίση.

Οι καταγγελίες ανάγκασαν τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη με αναλυτική ανακοίνωση να διαβεβαιώσει ότι ο κορμός της Αντιτρομοκρατικής παραμένει ίδιος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Ο κ. Μαρκογιαννάκης επισήμανε ότι οι προϊστάμενοι της υπηρεσίας είναι ίδιοι τα τελευταία πέντε χρόνια και όποιες αλλαγές έχουν γίνει οφείλονται σε ιεραρχικές προαγωγές χωρίς να διαταράσσεται η αρχή της σταθερότητας και της διάρκειας σε έναν τόσο νευραλγικό επιχειρησιακό τομέα της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην «Espresso της Κυριακής» καλά πληροφορημένες πηγές, οι τέσσερις από τους έξι τμηματάρχες της Αντιτρομοκρατικής είναι ίδιοι, εδώ και δεκαοκτώ χρόνια έμπειροι ερευνητές παραμένουν στη θέση τους και ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής είναι έμπειρος αξιωματικός που έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια στον τομέα ανάλογων επιχειρήσεων αλλά και στον τομέα πληροφοριών της κρατικής ασφάλειας.

Ακόμη, στο ζήτημα που προέκυψε με την παραίτηση και συνταξιοδότηση του υποδιευθυντή της Αντιτρομοκρατικής λόγω κομματικών υποσκελίσεων, οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι ο αντικαταστάτης του είναι ικανός αξιωματικός που έχει υπηρετήσει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών και οι γνώσεις του είναι απαραίτητες σε τρομοκρατικά χτυπήματα.
Espresso News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick