twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

26 Ιουνίου 2009

Ανεβάζουν τις βάσεις οι αριστούχοι

Δραστική μείωση των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια που δεν έπιασαν τη βάση στις πανελλαδικές, αλλά και εντυπωσιακή αύξηση των αριστούχων δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της κλιμάκωσης του γενικού βαθμού πρόσβασης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Νίκη Γκοτσοπούλου.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για μείωση του αριθμού των κενών θέσεων σε περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά παράλληλα αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των υποψηφίων όλων των κατευθύνσεων που βαθμολογήθηκαν κάτω του 10 μειώθηκε φέτος σε 28.026 (ποσοστό 33,03%) από 32.272 πέρσι (ποσοστό 35,86%). Από την άλλη, οι υποψήφιοι που πήραν βαθμολογία από 18 έως 20 αυξήθηκαν φέτος σε 10.688 (ποσοστό 12,53%) έναντι 8.915 πέρυσι (ποσοστό 9,91%), ενώ ελαφρά αυξημένο εμφανίζεται και το ποσοστό εκείνων που πέτυχαν βαθμολογίες από 14 μέχρι 18 (30,03% φέτος έναντι 29,72% πέρσι).

Από τους υποψηφίους των επιμέρους κατευθύνσεων, αδιαφιλονίκητοι «πρωταθλητές» αναδεικνύονται εκείνοι της θετικής, από τους οποίους οι εννέα στους δέκα πέρασαν τη βάση (88.39%), ενώ ο ένας στους τρεις (32,96%) βαθμολογήθηκε με άριστα!

Στις δηλώσεις της η κυρία Γκοτσοπούλου επισήμανε ότι η φετινή βελτίωση των επιδόσεων των υποψηφίων οφείλεται στα κλιμακούμενης δυσκολίας θέματα που τέθηκαν. Παράλληλα, προέτρεψε τα παιδιά να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό με βάση την επιθυμία τους και όχι τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής, ενώ ανακοίνωσε ότι εκδίδεται άμεσα η υπουργική απόφαση που δίνει στους υποψηφίους τη δυνατότητα να δουν (αλλά όχι και να κρατήσουν) αντίγραφο του γραπτού τους.

Πάντως, η γενική γραμματέας αποκάλυψε ότι υπήρξαν και φέτος υποψήφιοι που προσπάθησαν να μπουν στο πανεπιστήμιο από την «πίσω πόρτα», όπως μια κοπέλα από τη Θεσσαλονίκη που είχε κρύψει κινητό τηλέφωνο στο μανίκι της και ένας μαθητής από την Ξάνθη που είχε καταχωνιάσει θέματα στο… παπούτσι του.


Στα τέλη Αυγούστου οι βάσεις

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα λάβει τέλος η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς τότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως δήλωσε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Νίκη Γκοτσοπούλου. Νωρίτερα όμως οι υποψήφιοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες και συγκεκριμένα: α) Μέχρι τις 6 Ιουλίου να παραλάβουν από το σχολείο τους τη βεβαίωση πρόσβασης και β) από την 1η μέχρι και τις 20 Ιουλίου να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Ψηλώνουν τις βάσεις οι αριστούχοι

Νέα εκτίναξη των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές όλων των Επιστημονικών Πεδίων λόγω «πληθωρισμού αριστούχων» εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί φέτος, μετά τη δημοσιοποίηση και των τελευταίων στατιστικών στοιχείων για τους Γενικούς Βαθμούς Πρόσβασης των υποψηφίων που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.

Τα στοιχεία αυτά, καθώς είναι αριθμητικά και εμφανίζουν πλέον τον ακριβή αριθμό των υποψηφίων ανά κατηγορία βαθμολογίας σε κάθε μάθημα και Κατεύθυνση, ανέτρεψαν τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για συγκράτηση των βάσεων σε πολλές σχολές αιχμής που προέκυπταν από τα προηγούμενα στοιχεία και προϊδεάζουν για εκτίναξή τους σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά, η τακτική της Επιτροπής Εξετάσεων να επιλέξει θέματα που βοήθησαν περισσότερους υποψηφίους από όσους πέρυσι να περάσουν τη βάση του δέκα ώστε να μη μείνουν πολλές κενές θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ, προκάλεσε την παρενέργεια του «πληθωρισμού αριστούχων» σε όλες τις κατευθύνσεις. Γεγονός που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα ωθήσει τις βάσεις των περιζήτητων σχολών ακόμα ψηλότερα...

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των αριστούχων υποψηφίων βαθμολογίες (18-20):αυξήθηκε σε 12,59% φέτος έναντι 9,9% πέρυσι, δηλαδή φέτος 10.688 υποψήφιοι απέδωσαν άριστα ενώ πέρυσι 18-20 είχαν γράψει 8.915. Είναι αυτονόητο ότι η εξέλιξη αυτή θα ανεβάσει τον πήχυ εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές και θα αφήσει αρκετούς αριστούχους εκτός των σχολών πρώτης επιλογής τους. Αντίθετα, οι βάσεις στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης αναμένεται να συγκρατηθούν στα περυσινά επίπεδα στα περισσότερα πεδία, ενώ πτωτικές τάσεις θα εμφανίσουν οι βάσεις αρκετών τμημάτων χαμηλής ζήτησης, καθώς φέτος το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση μειώθηκε σε 33,03% από 35,86% πέρυσι, αλλά παράλληλα μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων. Πάντως, 28.026 υποψήφιοι απορρίπτονται φέτος λόγω της βάσης του δέκα.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Χρήστο Κάτσικα, πολύ ψηλά θα κινηθούν οι βαθμολογίες στα περιζήτητα τμήματα όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Ειδικότερα, άνοδος αναμένεται στα υψηλόβαθμα (Νομικές και Παιδαγωγικά) αλλά και στα μεσαία τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου.

Επίσης άνοδος αναμένεται στα υψηλόβαθμα (Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι, Βιολογίας, Στρατιωτικά κ.λπ.) και στα μεσαία τμήματα των 2ου και 4ου Επιστημονικών Πεδίων. Αντίθετα, μικρή πτώση προβλέπεται στα χαμηλόβαθμα τμήματα (όσα είχαν κάτω από 12.000 μόρια πέρυσι) των Πεδίων. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο ο πληθωρισμός αριστούχων της Θετικής Κατεύθυνσης θα ανεβάσει τις βαθμολογίες για τις Ιατρικές στα ύψη. Ιδιαίτερα η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 19.450 μορίων. Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι καλύτερες επιδόσεις στις Κατευθύνσεις Θεωρητική και Τεχνολογική θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο στα υψηλόβαθμα τμήματα, αλλά αντίστροφη αναμένεται να είναι η κίνηση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα τμήματα (κάτω από 13.000 μόρια) του Πεδίου.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick