twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

24 Ιουνίου 2009

Ηρεμεί η κατάσταση στο Ιράν

Το πάνω χέρι φαίνεται ότι έχουν οι δυνάμεις καταστολής στην Τεχεράνη, καθώς οι διαδηλώσεις για το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών έχουν σταματήσει, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα. Ωστόσο η αντιπολίτευση έχει απευθύνει έκκληση για εθνικό πένθος αύριο για τους νεκρούς διαδηλωτές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στο Ιράν χθες, δηλώνοντας «αποτροπιασμένος και εξοργισμένος» με την καταστολή των διαδηλώσεων.

Το Ιράν έχει κατηγορήσει τη Δύση, και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ότι υποκινούν τους διαδηλωτές. Τα κρατικά ΜΜΕ δημοσιοποιούν μαρτυρίες φερόμενων ως διαδηλωτών που ομολογούν ότι υποκινήθηκαν από τα δυτικά ΜΜΕ, ενώ σημερινά δημοσιεύματα κατηγορούν τον ηττημένο υποψήφιο Μιρχοσεΐν Μουσαβί για τη βία.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε τις κατηγορίες για υποκίνηση των διαδηλώσεων ως «εντελώς ψευδείς και παράλογες», ενώ είπε ότι το βίντεο που δείχνει τη νεαρή Ιρανή, που έχει γίνει σύμβολο των διαδηλωτών, να πεθαίνει από τους πυροβολισμούς ελεύθερου σκοπευτή στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων στη Τεχεράνη, είναι «σπαρακτικό.

Εθνικό πένθος

Ένας από τους ηττημένους υποψηφίους στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, ο Μεχντί Καρουμπί, κάλεσε του Ιρανούς να συμμετέχουν την Πέμπτη σε εθνικό πένθος για όσους έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις. Σε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα κάλεσε τους Ιρανούς ο μεταρρυθμιστής κληρικός Μέγας Αγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μονταζερί.

Την ίδια ώρα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έκανε αποδεκτό αίτημα του Συμβουλίου των Φρουρών να επιτρέψει για άλλες πέντε ημέρες στους υποψηφίους να καταθέσουν τις ενστάσεις τους για τις εκλογές. Το Συμβούλιο των Φρουρών, το ανώτατο νομοθετικό όργανο της χώρας, έχει ήδη απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης για κύρωση των εκλογών και διενέργεια νέων.

Ένας άλλος εκ των ηττημένων Μοχσέν Ρεζάι, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ενστάσεις του για τις εκλογές. [Βλέπε άρθρο]

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ιρανικά Μέσα, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα ορκιστεί μεταξύ 26 Ιουλίου και 19 Αυγούστου ενώπιον της βουλής.

Διπλωματικές εντάσεις

Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί ανακοίνωσε ότι δεν έχει σκοπό να παραβρεθεί σε συνάντηση των G8 που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Χθες, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι απελαύνει δύο Ιρανούς διπλωμάτες από το Λονδίνο, ανταποδίδοντας αντίστοιχη κίνηση της Τεχεράνης.

Πηγές: Reuters, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick