twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

21 Αυγούστου 2009

Εξίσωση των ορίων ηλικίας επιβάλλει η Κομισιόν

Σε εφάπαξ εξίσωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο υποχρεώνει η Κομισιόν την Ελλάδα, απορρίπτοντας το αίτημα για σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει επώδυνες αλλαγές για περίπου 140 χιλιάδες γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, αφού το όριο ηλικίας θα αυξηθεί κατά 5 έως 17 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται Τα Νέα η επίσημη απάντηση της Κομισιόν θα κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση επίσημα σε λίγες ημέρες.

Τα μόνα περιθώρια διαπραγμάτευσης που απομένουν πλέον στην Ελλάδα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφορούν μια πενταετή περίοδο σταδιακής προσαρμογής για κάποιες ειδικές κατηγορίες γυναικών που θίγονται περισσότερο από όλες.

Ειδικότερα αναφέρονται όσες έχουν τρία παιδιά ή και περισσότερα και όσες έχουν σύζυγο με αναπηρία άνω του 67%.

Η απόφαση της Κομισιόν, συνέχεια της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του περασμένου Μαρτίου, θίγει τις γυναίκες οι οποίες προσελήφθησαν στο Δημόσιο μετά το 1983. Ειδικότερα θίγονται οι εξής κατηγορίες:

* Οι γυναίκες που προσδοκούσαν να λάβουν μειωμένη σύνταξη στα 55 έτη με 25ετία, οι οποίες θα χρειαστεί να δουλέψουν άλλα 5 χρόνια και να βγουν στη σύνταξη στα 60 τους όπως και οι άντρες.

* Οι μητέρες ανήλικων παιδιών που λογάριαζαν να συνταξιοδοτηθούν στα 50 με μειωμένη σύνταξη ή στα 55 με πλήρη, οι οποίες θα δουλέψουν 10 χρόνια επιπλέον.

Οι ελληνικές κινήσεις

Μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου εις βάρος της Ελλάδας (Μάρτιος 2009) για μη εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης προσπάθησαν να λύσουν το θέμα σε «πολιτικό επίπεδο».

Όπως αναφέρει Το Βήμα συγκροτήθηκε επιτροπή, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων από το Γενικό Λογιστήριο τους Κράτους, και επιδιώχθηκε η ανάπτυξη επιχειρημάτων για να επιτραπεί η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η ελληνική πλευρά προέβαλε το επιχείρημα ότι η άμεση μετάβαση στο νέο καθεστώς θα προκαλούσε κοινωνική αναστάτωση και θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία (λόγω μαζικής εξόδου από το Δημόσιο, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενδοοικογενειακά προβλήματα), και μάλιστα την ίδια ώρα που η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Παρόμοιο αίτημα είχε υποβληθεί πρόσφατα και από την Ιταλία, το οποίο αντιμετώπισε επίσης την αρνητική απάντηση της Επιτροπής.
Η Επιτροπή επικαλείται την κοινοτική νομοθεσία που αφορά την ισότητα μεταχείρισης ανδρών και γυναικών και το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι συντάξεις είναι συνέχεια του μισθού αφού καθορίζονται ως ποσοστό αυτού.

Ισχυρίζεται ακόμα ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 141 της Συνθήκης, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «κάθε κράτος-μέλος εξασφαλίζει την εφαρμογή της αρχής της ισότητας της αμοιβής των ανδρών και των γυναικών για όμοια εργασία ή εργασία της αυτής αξίας» και ότι «ως αμοιβή νοούνται οι συνήθεις βασικοί ή κατώτατοι μισθοί ή αποδοχές και όλα τα άλλα οφέλη που παρέχονται άμεσα ή έμμεσα σε χρήματα ή σε είδος».

Τέλος, υποστηρίζει ότι οι συνταξιοδοτήσεις που αφορούν τα έτη από την 1η Ιανουαρίου 2003 και μετά ενέχουν λιγότερο ευνοϊκούς όρους συνταξιοδότησης για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες και ότι οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν παραβιάσεις του άρθρου 141 της Συνθήκης.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick