12 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 31η Αυγούστου 1997, την ημέρα που η πριγκίπισσα Νταϊάνα άφηνε την τελευταία της πνοή στη γέφυρα Ντ’ Αλμά του Παρισιού, κυνηγημένη από δεκάδες παπαράτσι, σε ηλικία 36 ετών.
Μαζί της βρισκόταν και ο αγαπημένος της Ντόντι Αλ Φαγιέντ, γιος του πάμπλουτου μεγαλοεπιχειρηματία Μωχάμεντ Αλ Φαγιέντ. Ούτε εκείνος κατάφερε να γλιτώσει, καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε με τη Νταϊάνα προσέκρουσε σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο της γέφυρας με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Από την ημέρα που χάθηκε η «πριγκίπισσα του λαού» όπως την αποκαλούσαν, πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί ως προς τις συνθήκες θανάτου της ίδιας και του Αλ Φαγιέντ, αό το ότι ο οδηγός του πολυτελούς αυτοκινήτου της είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, μέχρι και ότι η Νταϊάνα ήταν έγκυος και γι’αυτό δεν ήθελε να την πλησιάσουν οι φωτορεπόρτερ.
Τα δημοσιεύματα των Βρετανικών εφημερίδων, καθώς και τα ρεπορτάζ των μεγαλυτέρων
τηλεοπτικών δικτύων της χώρας δείχνουν ότι η συγκίνηση παραμένει στη Μεγάλη Βρετανία: Για να θυμίζει την θλιμμένη πριγκίπισσα που ποτέ δεν συμβιβάστηκε με πρότυπα του παλατιού, το οποίο με τη σειρά του ποτέ δεν την συμπάθησε.
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Μία ζωή σαν παραμύθι
Η ζωή και ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνας μετατράπηκαν στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, γιατί διέθεταν ένα στοιχείο που όλοι οι διάσημοι επιθυμούν διακαώς, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσουν ν’ αποκτήσουν: το μαγικό άγγιγμα της νεράιδας του παραμυθιού. Η ντροπαλή και όμορφη νέα που ερωτεύεται τον πρίγκιπα, ο γάμος του αιώνα, τα διαμάντια και τα ρουμπίνια, τα ακριβότερα φορέματα του κόσμου, οι διακοπές στο Γκστάαντ και στο Μονακό και το ταξίδι με το κρουαζιερόπλοιο της βασίλισσας. Ο πικρός χωρισμός, οι δεκάδες εραστές, φτωχοί και πλούσιοι, η θλίψη των πριγκιπόπουλων, οι γκρινιάρηδες πεθεροί, ο μικροπρεπής σύζυγος, η «άλλη γυναίκα»... Η ιστορία αυτή συγκεντρώνει σε τέτοιο βαθμό όλα εκείνα τα συστατικά ενός μπεστ-σέλερ, που αν ήταν προϊόν μυθοπλασίας, κανείς δεν θα την πίστευε. Και το αποκορύφωμα, το σκηνικό όπου έλαβε χώρα η τραγική κατάληξη, η τελευταία πράξη του έργου: Παρίσι, η πόλη του έρωτα και της μόδας, το μπαρόκ και αστραφτερό ξενοδοχείο «Ριτζ», η όχθη του ποταμού Σηκουάνα, εκεί όπου έμελλε να χαθεί η πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Το μοιραίο βράδυ
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου του 1997, έχοντας δειπνήσει στην αυτοκρατορική σουίτα του «Ριτζ» με τον Ντόντι Αλ Φαγέντ, τον κοκαϊνομανή γιο του Αιγύπτιου πολυεκατομμυριούχου, με τον οποίο πριν από έξι βδομάδες είχε συνάψει ερωτική σχέση, η πριγκίπισσα της Ουαλίας μπήκε μαζί του και μαζί με ένα σωματοφύλακα σε μια Μερσεντές που οδηγούσε ένας υπάλληλος του Αλ Φαγέντ, ο οποίος ήταν μεθυσμένος. Η Μερσεντές έφυγε με ταχύτητα από το «Ριτζ» στην κομψή Πλας Βαντόμ- μια συνοικία αφιερωμένη στο Ναπολέοντα, στο Ντιόρ και στον Καρτιέ- με κατεύθυνση την Πλας ντε λα Κονκόρντ, όπου αποκεφάλισαν το 1793 τον Λουδοβίκο ΧVΙ και τη σύζυγό του, Μαρία Αντουανέτα. Το αυτοκίνητο έκανε τον μισό κύκλο της πλατείας, πέρασε δίπλα από την είσοδο των Ηλυσίων Πεδίων και μπήκε δεξιά στον επόμενο δρόμο, φτάνοντας στις όχθες του Σηκουάνα, με τον Πύργο του Άιφελ κατάφωτο να φαίνεται πλέον απέναντι και στα αριστερά. Το αυτοκίνητο, που έτρεχε με τη διπλάσια από την επιτρεπόμενη ταχύτητα, εισήλθε και εξήλθε από ένα τούνελ, μπήκε σ’ ένα δεύτερο και δεν ξαναβγήκε ποτέ. Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς κάποιο πιο κοινότοπο μέρος για να πεθάνει μια πριγκίπισσα και με τόσο κοινότοπο τρόπο (ο σωματοφύλακας ήταν ο μόνος που φορούσε ζώνη ασφαλείας και, ως εκ τούτου, ο μοναδικός που επέζησε).
Η 30η Αυγούστου ήταν η τελευταία μέρα των 10ήμερων διακοπών της πριγκίπισσας Νταϊάνας με τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ στη Γαλλική και Ιταλική Ριβιέρα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μετάβαση στο Παρίσι με το ιδιωτικό τζετ των Harrods (ιδιοκτησία Φαγιέντ), διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton (επίσης ιδιοκτησία των Φαγιέντ) και επιστροφή στο Λονδίνο την επόμενη μέρα. Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Χένρι Πολ, υπεύθυνος ασφαλείας του ξενοδοχείου, ενημέρωσε τους σωματοφύλακες Ρις Τζόουνς και Κίραν Γουίνφιλντ ότι το ζεύγος επρόκειτο να αναχωρήσει για μια βόλτα στο βραδινό Παρίσι από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου, με οδηγό τον ίδιο και χωρίς οχήματα συνοδείας.
Παρά τις ενστάσεις της ασφάλειας, οι τέσσερεις επιβιβάστηκαν στο όχημα και αναχώρησαν στις 12 και 20 ξημερώματα της 31ης Αυγούστου 1997. Διάφοροι παπαράτσι που βρίσκονταν στις εξόδους του ξενοδοχείου, ακολούθησαν τη Mercedes, η οποία ανέπτυξε ταχύτητα για να τους ξεφύγει. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, οι παπαράτσι που επέβαιναν κυρίως σε μοτοσυκλέτες μικρού και μεσαίου κυβισμού, ακολούθησαν το όχημα με σχετική ευκολία και στη συνέχεια το έχασαν λίγο πριν τη είσοδο στην υπόγεια σήραγγα.
Τα ερωτηματικά που έμειναν αναπάντητα
Τα ερωτηματικά που αφορούν το τι ακριβώς έγινε στη σήραγγα και ποια ήταν η εμπλοκή των παπαράτσι, είναι και τα πιο σημαντικά. Η παρουσία του Τύπου και των παπαράτσι ήταν συνεχής σε όλη τη διάρκεια των διακοπών της πριγκίπισσας, ακόμα και κατά την άφιξη (με ιδιωτικό τζετ) του ζεύγους στο Παρίσι. Αυτό επιβεβαιώνει ο Τρέβορ Ρις Τζόουνς, σε συνέντευξή του στο CNN, θεωρώντας σίγουρο ότι κάποιος έδινε πληροφορίες στους παπαράτσι. Παρ’ όλ’ αυτά, το διάσημο ζεύγος ήταν συνηθισμένο στην παρουσία τους και καταλήγει ο Τζόουνς, ότι ο Χένρι Πολ ανέπτυξε αδικαιολόγητα ταχύτητα και τελικά έχασε τον έλεγχο από λάθος.
Πώς όμως έγινε αυτό, δεν θυμάται ούτε ο ίδιος. Ο Ρις, ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, έπαθε απώλεια μνήμης και το μόνο που θυμάται είναι διάφορα οχήματα να τους ακολουθούν μέχρι την είσοδο στη σήραγγα! Ούτε πιο πριν, ούτε τότε οι κάμερες δεν κατέγραφαν.
Θεωρίες συνομωσίας
Αυτά είναι τα μεγαλύτερα ερωτηματικά που αφορούν το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας και που πιθανότατα δεν θα απαντηθούν ποτέ! Σε ό,τι αφορά το ποιος θα μπορούσε να είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση, είναι επίσης άγνωστο. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν μόνο μερικές χιλιάδες εκδοχές και παραλλαγές τους. Τέσσερεις όμως που στηρίζονται σε προφανή κίνητρα είναι οι πιο δημοφιλείς:
Μυστικές υπηρεσίες – SIS: Οι μυστικές υπηρεσίες οργάνωσαν την εξόντωση της πριγκίπισσας, όταν έκριναν ότι πλέον αποτελούσε απειλή για τη σταθερότητα της πολιτικής κατάστασης στη Βρετανία και ειδικότερα για το θρόνο. Κατά καιρούς έχουν γίνει ισχυρισμοί, χωρίς βάσιμες όμως ενδείξεις, ότι το ζεύγος σκόπευε να παντρευτεί και ότι η Νταϊάνα ήταν έγκυος και με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το παλάτι δεν θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένο.
Ο Ντόντι ήταν ο πραγματικός στόχος: Διάφορα σενάρια επεκτείνονται και στους επιχειρηματικούς αντιπάλους του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ και μιλούν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με τη Νταϊάνα να αποτελεί την ιδανική συγκάλυψη. Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ ξεκίνησε από το μηδέν και στην πορεία του για την κορυφή, θα πρέπει να δημιούργησε αρκετούς αντιπάλους στο εμπορικό κατεστημένο του Λονδίνου. Στην ύπαρξη αντιπάλων συνηγορεί και το γεγονός ότι το βρετανικό κράτος του είχε αρνηθεί τη βρετανική υπηκοότητα, μετά από ερωτηματικά που αφορούσαν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές.
Οι εταιρείες πολεμικών εφοδίων: Κατά τη διάρκεια της ακτιβιστικής της δράσης, η Νταϊάνα είχε δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς και ειδικότερα τις εταιρείες που κατασκευάζουν νάρκες. Μάλιστα, μέσω των προσωπικών της γνωριμιών, είχε πείσει διάφορους ηγέτες να υπογράψουν τη συμφωνία κατάργησης της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού. Ένας από τους ηγέτες ήταν και ο Μπιλ Κλίντον, κάτι που σίγουρα είχε δυσαρεστήσει το πανίσχυρο λόμπι της αμερικάνικης πολεμικής βιομηχανίας.
Το ατύχημα δεν υπήρξε ποτέ: Η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκηνοθέτησε το θάνατό της για να απαλλαχτεί οριστικά από τους παπαράτσι και να αρχίσει μια καινούρια ζωή. Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι δεν έγινε αυτοψία πριν την ταφή της Νταίανας, παρά μόνο εκ των υστέρων και για να διαπιστωθεί αν ήταν έγκυος. Η αυτοψία είναι υποχρεωτική από το νόμο στην Αγγλία για θύματα αυτοκινητικών ατυχημάτων αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία.
Star
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου