twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

20 Ιουνίου 2009

Βάσεις 2009- Που αναμένεται άνοδος των βάσεων


Λιγότερες κενές θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, παράλληλα με την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Τα κλιμακούμενης δυσκολίας θέματα που τέθηκαν στις φετινές εξετάσεις είχαν ως αποτέλεσμα περισσότεροι υποψήφιοι να ξεπεράσουν τη βάση του 10 και συνεπώς να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέση εισακτέου. Χαρακτηριστικό είναι ότι μειώθηκετο ποσοστό των γραπτών που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση στα δεκατέσσερα από τα δεκαέξι μαθήματα στα οποία διαγωνίστηκε η μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων. Η μεγαλύτερη βαθμολογική βελτίωση σημειώθηκε στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, όπου τα κάτω από τη βάση γραπτά μειώθηκαν κατά 8,61% και 7,66% αντίστοιχα. Στον αντίποδα βρέθηκαν μόνο η Βιολογία Γενικής Παιδείας και η Χημεία-Βιοχημεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1, όπου το ποσοστό των υποψηφίων που απέτυχε αυξήθηκε κατά 2,83% και 8,15% αντίστοιχα. Αντίθετα, μικτή είναι η εικόνα στους αριστούχους, το ποσοστό των οποίων αυξήθηκε στα οκτώ μαθήματα και μειώθηκε στα υπόλοιπα οκτώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εκπαιδευτικού ομίλου Οριον-IdEF, Εμμανουήλ Αμαργιανάκη, από την επεξεργασία των βαθμολογικών στοιχείων προκύπτει ότι:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές επιστήμες) η τάση των υψηλών βάσεων θα είναι ελαφρά καθοδική, οι μέσες βάσεις θα κινηθούν σταθεροποιητικά, ενώ οι χαμηλές ανοδικά.

Στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες), υψηλές, μέσες και χαμηλές βάσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, ενώ ελαφρά πτωτικά θα κινηθούν εκείνες με μέσο βαθμό περί το 18.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας), οι υψηλές βάσεις θα κινηθούν ελαφρά πτωτικά και οι μέσες ελαφρά ανοδικά.

Τέλος, στο 5ο επιστημονικό πεδίο (οικονομικές επιστήμες) όλες οι βάσεις θα κινηθούν ανοδικά.

Σε ό,τι αφορά το γενικό βαθμό πρόσβασης, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι σχετικές καταστάσεις θα αποσταλούν στα γενικά λύκεια την Παρασκευή 26 Ιουνίου και στα επαγγελματικά την Τρίτη 30 Ιουνίου. Η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 1 Ιουλίου μέχρι και την Δευτέρα 20 Ιουλίου, ενώ μέσα στην ίδια αποκλειστική προθεσμία θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους και οι υποψήφιοι της κατηγορίας του 10%. Τέλος, οι υποψήφιοι που θα θελήσουν να δουν τα γραπτά τους, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση το Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με τις βαθμολογίες των εξεταζόμενων σε πανελλαδικό επίπεδο μαθητών, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, φέτος σημειώθηκαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, με μεγαλύτερο ποσοστό εξεταζομένων να επιτυγχάνουν βαθμολογίες που υπερβαίνουν τη βάση εισαγωγής του «10». Η εξέλιξη αυτή, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος, σημαίνει ότι «περισσότερα παιδιά θα έχουν φέτος πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από ό,τι φαίνεται οι μαθητές ήταν καλά προετοιμασμένοι». Ενδεικτικά, στο μάθημα των Μαθηματικών Θετικής Κατεύθυνσης σημειώθηκε σε σχέση με το 2008 αύξηση στους μαθητές που ξεπέρασαν τη βάση του «10» σε ποσοστό 9,69%. Στο μάθημα των Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1 η αντίστοιχη αύξηση άγγιξε το 9,35%, ενώ αύξηση 8,61% σημειώθηκε στο μάθημα των Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2. Στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, οι μαθητές που πέτυχαν βαθμολογίες πάνω από τη βάση του «10» αυξήθηκαν κατά 7,66%, ενώ για το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης η αύξηση έφτασε το 6,06%. Με την επιλογή θεμάτων που έκανε φέτος η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων κατόρθωσε μεν να περιορίσει τις κενές θέσεις και τους μαθητές που δεν ξεπερνούν τη βάση, ωστόσο προκάλεσε και αύξηση των βαθμολογιών στη μεσαία κλίμακα. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα έχει επίπτωση κυρίως στις βάσεις των σχολών μεσαίας και χαμηλής ζήτησης, οι οποίες θα εμφανίσουν έστω μικρή άνοδο, παρά τη μείωση του αριθμού υποψηφίων.

Παράλληλα, οι σχολές υψηλής ζήτησης φαίνεται πως διατηρούν... το ύψος τους, με οριακές εξαιρέσεις. Τα μαθήματα με τη μεγαλύτερη αποτυχία ήταν φέτος τα Μαθηματικά και η Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2, αλλά και η Ιστορία- τόσο Γενικής Παιδείας όσο και Θεωρητικής Κατεύθυνσης- στην οποία εμφανίζονται επιπλέον μεγάλα ποσοστά αναβαθμολόγησης.


Ρεκόρ στις αναβαθμολογήσεις

Ρεκόρ αναβαθμολογήσεων στα περισσότερα θεωρητικά μαθήματα προέκυψε φέτος, παρά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να υποβαθμίσει τη βαθμολογία της Έκθεσης ώστε να αποφευχθούν μεγάλες βαθμολογικές αποκλίσεις...

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και διευθυντή του περιοδικού «Νέα Παιδεία» κ. Κώστα Αγγελάκο: «Οι λόγοι δεν συνδέονται μόνο με την ποιότητα των θεμάτων αλλά και με δύο άλλους βασικούς παράγοντες: την απουσία σαφών και αναλυτικών οδηγιών από την ΚΕΕ και την τυχαία επιλογή μη επιμορφωμένων βαθμολογητών. Άρα, ας σταματήσει το υποκριτικό κήρυγμα για βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο και για επιλογή των “καταλληλότερων” στην Επιτροπή των Εξετάσεων και ας συγκροτηθεί, επιτέλους, ένα σώμα επιστημονικά καταρτισμένων και συνεχώς επιμορφούμενων βαθμολογητών, όπως έχουν προτείνει σημαντικά πρόσωπα και φορείς της σχολικής και κοινωνικής ζωής».


Μέχρι 20 Ιουλίου τα Μηχανογραφικά

Oι Γενικοί Βαθμοί Πρόσβασης όσων έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις θα αποσταλούν στις 26 Ιουνίου στις Διευθύνσεις Δ.Ε. για να προωθηθούν στα Λύκεια προκειμένου να εκδοθούν οι Βεβαιώσεις Πρόσβασης. Επίσης, μέχρι τις 29 Ιουνίου αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα απόλυσης σε όλα τα Γενικά Λύκεια. Οι αντίστοιχες καταστάσεις στα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) αναμένεται να αποσταλούν στις 30 Ιουνίου. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο από τηνΤετάρτη 1 Ιουλίου μέχρι και τη Δευτέρα 20 Ιουλίου. Η προθεσμία είναι αποκλειστική. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου προηγούμενου έτους ή άλλου τύπου Λυκείου που θέλουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς εξετάσεις). Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Espresso News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick