twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

25 Ιουνίου 2009

Βρέθηκε το μυστικό της μακροζωίας


Λίγο κρασί, μπόλικα φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και ελάχιστο κόκκινο κρέας -ένα σημαντικό μέρος δηλαδή της μεσογειακής διατροφής- είναι το κλειδί της μακροζωίας. Μέχρι τώρα οι έρευνες για τη μεσογειακή διατροφή εστίαζαν στην προστασία που αυτή προσφέρει συνολικά για την υγεία μας, αλλά και ειδικά για τον εγκέφαλο και το καρδιαγγειακό σύστημα. Η νέα έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο γνωστός καθηγητής του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος, αποδεικνύει ότι ένα κομμάτι αυτής της διατροφής μπορεί να μας προσφέρει περισσότερα χρόνια ζωής. Το κομμάτι της μεσογειακής διατροφής που μένει έξω -με την έννοια ότι δεν έχει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά παραμένει εξαιρετικά χρήσιμο- είναι το ψάρι, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Οι ερευνητές μελέτησαν 23.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή ή το διαιτολόγιό τους ήταν «κοντά» σε αυτήν, αύξησαν κατά 14% τις πιθανότητες να ζήσουν μια οκταετία παραπάνω, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν χωρίς να ακολουθούν τους κανόνες της. «Η έρευνα έδειξε ότι ένα-δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, στη διάρκεια των γευμάτων, λίγο κόκκινο κρέας, πολλά λαχανικά και φρούτα, ξηροί καρποί και όσπρια είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας καθηγητής, προσθέτοντας πως σε σειρά επίδρασης στη μακροζωία, προηγείται η κατανάλωση κρασιού κι ακολουθούν η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ακόμα ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι ο συνδυασμός λαχανικών και ελαιόλαδου είναι εξαιρετικός για την υγεία και τη μακροζωία.

Να σημειωθεί εδώ ότι προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί στη μελέτη των επιμέρους θετικών συνεπειών που μπορεί να έχει η μεσογειακή διατροφή. Είχε διαπισστωθεί, για παράδειγμα, ότι οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν αυτήν τη διατροφή έχουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ, για μια πενταετία. Αλλη έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα λιπαρά Ω3 που βρίσκονται στα ψάρια προστατεύουν από την απώλεια μνήμης, αλλά και μειώνουν τον κίνδυνο των αντρών να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick