twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

20 Ιουνίου 2009

Μυστήριο με την ομολογία αντιεξουσιαστή για την δολοφονία του ειδικού φρουρού

Τη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη ομολόγησε ο αντιεξουσιαστής Νίκος Κουνταρδάς. Ο Κουνταρδάς παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη ΓΑΔΑ και δήλωσε στον έκπληκτο φρουρό ότι «αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη» για τη δολοφονία του ειδικού φρουρού πριν από 5 χρόνια έξω από την οικία του Βρετανού πρέσβη.

Τότε οι άγνωστοι δράστες είχαν αποσπάσει από τον ειδικό φρουρό το όπλο του, ένα υποπολυβόλο τύπου MP5, το οποίο όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια τρομοκρατική επίθεση.

Σε παρατήρηση των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής ότι δεν είναι δυνατόν να αναληφθεί πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Αμανατίδη, αφού δεν υπάρχει προκήρυξη ή σφραγίδα κάποιας οργάνωσης που να σχετίζεται με το γεγονός και ότι μπορεί να αναληφθεί μόνο η φυσική ευθύνη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν.Κ. απάντησε ότι αναλαμβάνει και τη φυσική και την πολιτική ευθύνη της πράξης.

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η αιφνιδιαστική ομολογία του 32χρονου αντιεξουσιαστή Νίκου Κουνταρδά στην Αντιτρομοκρατική, ότι αυτός μαζί με ένα ακόμη άτομο, το οποίο αρνήθηκε να κατονομάσει, σκότωσαν τον ειδικό φρουρό Χαράλαμπο Αμανατίδη, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2005.

Όπως δήλωσε στην ΕΛ.ΑΣ. «αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κουνταρδάς δεν έδωσε απτά στοιχεία για τη συμμετοχή του στη δολοφονία, ενώ φέρεται να έχει αναφερθεί σε μία σφαίρα από καλάσνικοφ που είχε στην κατοχή του φιλικό του πρόσωπο. Όμως, το πρόσωπο αυτό είχε ελεγχθεί, όπως και η σφαίρα, και δεν είχε προκύψει καμία σύνδεση με όπλο χρησιμοποιημένο σε οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια. Η Αστυνομία πάντως κρατά εξαιρετικά χαμηλούς τόνους για την υπόθεση, καθώς η περιγραφή που φέρεται να έκανε ο 32χρονος για το σκηνικό της δολοφονίας του ειδικού φρουρού δεν δένει με τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί από τον τόπο του εγκλήματος και θεωρούνται αδιαμφισβήτητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που εξέφραζαν χθες το βράδυ ανώτεροι παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, «ο Κουνταρδάς κατά πάσα πιθανότητα ξέρει πράγματα για την υπόθεση, αλλά η ομολογία του είναι πιθανότατα αποκύημα της φαντασίας του, με δεδομένο ότι είναι διαταραγμένη προσωπικότητα».

Η ομολογία ήρθε μόλις μία μέρα μετά την αποφυλάκιση υπό όρους του Κουνταρδά από τις φυλακές της Ξάνθης, όπου κρατούνταν για εμπρησμό ΑΤΜ στην πόλη, συμμετοχή σε επεισόδια σε γήπεδα, ενώ ήταν βασικός κατηγορούμενος για τον άγριο ξυλοδαρμό του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου. Για την υπόθεση αυτή δικάζεται τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο Κουνταρδάς ήταν ένα από τα πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στη λίστα της Αντιτρομοκρατικής από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, τα οποία είχε θέσει υπό παρακολούθηση, και μάλιστα η Αστυνομία τού απέδιδε κομβικό ρόλο στη συγκρότηση των οργανώσεων της νέας γενιάς των τρομοκρατών. Από τις 15 Μαΐου, που συνελήφθη στην Ξάνθη και κρατήθηκε στις φυλακές για παραβίαση των όρων με τους οποίους είχε αφεθεί ελεύθερος για τον εμπρησμό στο ΑΤΜ, βρισκόταν σε απεργία πείνας και στη συνέχεια και δίψας. Προχθές αποφυλακίσθηκε με βούλευμα και όρους και χρηματική εγγύηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Κουνταρδάς χαρακτηρίζεται ψυχοπαθολογική προσωπικότητα και για τον λόγο αυτό η ομολογία του έγινε μεν δεκτή από την Αστυνομία, αλλά οι ανώτεροι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για τη βασιμότητα και την αλήθεια της. Ο Κουνταρδάς ανήκει κατά την Αστυνομία στον λεγόμενο σκληρό πυρήνα των Εξαρχείων και έχει πρωταγωνιστήσει σε επεισόδια σε γήπεδα, ωστόσο θεωρούν ότι έχει καταβληθεί τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά σε μεγάλο βαθμό από την πολυήμερη απεργία πείνας.

Για τον λόγο αυτό και με δεδομένη τη χρονική συγκυρία της ομολογίας- δύο μόλις ημέρες μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα- η ΕΛ.ΑΣ. περιμένει στοιχεία από τον Κουνταρδά που να στηρίζουν την ομολογία του. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα και σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στον ανακριτή.

«Η κατάρρευση της σκευωρίας οδήγησε τους κατασκευαστές της στο να χρησιμοποιήσουν τις “Σέχτες” δολοφονώντας τον αστυνομικό στα Πατήσια και δημιουργώντας για άλλη μια φορά το απαραίτητο “κλίμα” προκειμένου να καταδικαστώ...», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Αγγελέτος Κανάς.

Ο ίδιος, μαζί με την Ειρήνη Αθανασάκη, τον Χρήστο Τσιγαρίδα και τον Κώστα Αγαπίου, ο οποίος προχθές έφυγε από τη ζωή, έχουν κατηγορηθεί ότι συμμετείχαν στον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα (ΕΛΑ).

Η σύλληψή τους έγινε τον Φεβρουάριο του 2003 και ακολούθησαν δύο δίκες με βασική μάρτυρα κατηγορίας τη Σοφία Κυριακίδου, πρώην σύζυγο του Αγγ. Κανά, η οποία από τον Ιούνιο του 2002 είχε τεθεί υπό προστασία από την ΕΛ.ΑΣ. Έξω από το σπίτι της Σ. Κυριακίδου δολοφονήθηκε ο υπαρχιφύλακας Νεκτάριος Σάββας. Οι καταθέσεις της κρίθηκαν μη επαρκείς και αντιφατικές από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, το οποίο αθώωσε τους κατηγορουμένους για συμμετοχή σε βομβιστικές ενέργειες του ΕΛΑ εις βάρος εγκαταστάσεων ΔΕΚΟ. Από τότε εκκρεμεί η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου το οποίο είχε καταδικάσει τους τέσσερις κατηγορουμένους σε 25ετή κάθειρξη και η έφεσή τους εκδικάζεται αυτή την περίοδο στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Κορυδαλλό.

Ο τέως κοινοτάρχης Κιμώλου με κατηγορηματικό τρόπο επικρίνει δριμύτατα τη δολοφονική επίθεση κατά του υπαρχιφύλακα ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία έξω από το σπίτι της Σοφίας Κυριακίδου λέγοντας: «Στην παρούσα δίκη η ανυπαρξία των στοιχείων και η κατασκευή που αποσκοπεί στην εξόντωσή μου αναδεικνύονται καθημερινά κι αυτό “ανησύχησε” όλους αυτούς που στήσανε τη σκευωρία...». «Εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων»
Ωστόσο αποφεύγει να κατονομάσει ποιοι κρύβονται πίσω από τη «σκευωρία», όπως ονομάζει τη δολοφονία του Νεκτάριου Σάββα. Και κάνει λόγο για «εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων όλων αυτών που έλαβαν ανταλλάγματα, απέδωσαν ή παρέλαβαν βραβεία και προαγωγές και μοιράστηκαν τα δισεκατομμύρια από τα μυστικά κονδύλια για την εξάρθρωσητάχα- του ΕΛΑ, χρήματα του φορολογούμενου πολίτη...».

- Γιατί θεωρείτε ύποπτη και προβοκατόρικη τη δολοφονική ενέργεια εις βάρος του υπαρχιφύλακα;

«Με τη συγκεκριμένη επίθεση κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν τη Σοφία Κυριακίδου ως κάτι που δεν υπήρξε ποτέ, δηλαδή αξιόπιστη μάρτυρα. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας πω ότι το 2ο Δικαστήριο αξιολόγησε την κατάθεσή της ως εξής: “Η κατάθεση της Σοφίας Κυριακίδου με όλες τις αντιφάσεις, ελλείψεις και αναλήθειες... την επιθετικότητα, το μίσος και το πάθος προς τον πρώην σύζυγό της, με μόνη επιθυμία της την καταδίκη του και τον εγκλεισμό του στη φυλακή, δεν αποτελεί αξιόπιστο στοιχείο αποδεικτικό της ενοχής του και ειδικότερα της συμμετοχής του την ένδικη χρονική περίοδο, στην οργάνωση ΕΛΑ και ως εκ τούτου συμμετοχής του με οποιονδήποτε τρόπο στην τέλεση των ένδικων εκρήξεων και πρέπει να κηρυχθεί αθώος...», απαντά ο Αγγελέτος Κανάς.


Ζητάει στοιχεία για το ΜΡ5

H δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, την ώρα που φύλαγε σκοπιά έξω από το σπίτι Βρετανού διπλωμάτη στην Κηφισιά στις 31 Δεκεμβρίου 2004, είχε αποδοθεί στον Επαναστατικό Αγώνα. Όμως, η οργάνωση δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη.

Οι δράστες τότε είχαν αποσπάσει το υποπολυβόλο ΜΡ5 που έφερε στον ατομικό οπλισμό του το θύμα και ένα βασικό ερώτημα που καλείται τώρα να απαντήσει ο Κουνταρδάς είναι πού βρίσκεται αυτό το όπλο. Ο ίδιος φέρεται να έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του και σε μία ληστεία, αλλά και πάλι χωρίς δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.


Στο στόχαστρο γραπτό μήνυμα: «Ελάτε, άλλαξαν»

Τις εικόνες που έχουν καταγράψει οι κάμερες δύο υποκαταστημάτων τραπεζών στην οδό Πατησίων το κρίσιμο διάστημα πριν και αμέσως μετά τη δολοφονία του 41χρονου αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα εξετάζει η Αστυνομία με την προσδοκία να έχει καταγραφεί κάποια ύποπτη κίνηση. Ωστόσο, οι ελπίδες είναι περιορισμένες δεδομένου ότι οι κάμερες των τραπεζών είναι προσανατολισμένες προς τα υποκαταστήματα και επιπλέον απέχουν περίπου τριακόσια μέτρα από τον τόπο της δολοφονίας, όπου οι δράστες προσέγγισαν με μοτοσυκλέτες. Επιπλέον διατάχθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για την περιοχή και η Αστυνομία βρίσκεται στη διαδικασία ελέγχου όλων των κλήσεων και των γραπτών μηνυμάτων που στάλθηκαν από κατόχους κινητών τηλεφώνων στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εντοπιστεί ένα γραπτό μήνυμα στο οποίο υπάρχουν δύο λέξεις- «Ελάτε. Άλλαξαν»-, το οποίο οι αστυνομικοί εκτιμούν πως στάλθηκε από τον συντονιστή της επίθεσης, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο και παρακολουθούσε την αστυνομική φρουρά. Στις 6 π.μ., 20 λεπτά πριν από τη δολοφονία, ο άτυχος αστυνομικός είχε αλλάξει βάρδια με 2 συναδέλφους του. Ωστόσο πρόκειται για μήνυμα που στάλθηκε από καρτοκινητό σε καρτοκινητό. Οι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας περισσότερο μπέρδεψαν την Αντιτρομοκρατική από ό,τι τη βοήθησαν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο σημαντικότερος μάρτυρας άλλαξε δύο φορές το χρώμα της μηχανής με την οποία διέφυγαν δύο από τους δράστες, ενώ άλλοι ανέβαζαν σε έξι τους τρομοκράτες. Στο μόνο που συμφωνούσαν οι περιγραφές είναι πως από τις κινήσεις τους έδειξαν άτομα νεαρής ηλικίας.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick